Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Η πραγματικότητα έτσι όπως την αντιλαμβανόμαστε...


 
Η πραγματικότητα έτσι όπως την αντιλαμβανόμαστε, σπάνια ταιριάζει με τον κόσμο εκεί έξω. Το μεγαλύτερο μέρος της αντίληψής μας είναι απατηλό.Ο εγκέφαλος στην πραγματικότητα κατασκευάζει το μεγαλύτερο μέρος της εμπειρίας μας. πχ το φαινόμενο της όρασης. 

Ο Τζόρτζ Στράντον, γνωστός αμερικανός ψυχολόγος έκανε το εξής πείραμα. Σφράγισε το ένα του μάτι καλά ενώ στο άλλο μάτι προσάρμοσε ένα φακό, ο οποίος είχε την ιδιότητα να αντιστρέφει όλα τα αντικείμενα. Για μέρες ο Στράντον έβλεπε όλα τα αντικείμενα αντεστραμμένα, γρήγορα όμως ο εγκέφαλος προσαρμόστηκε στα καινούργια αυτά δεδομένα κι ενώ μέσω του φακού στην αρχή έβλεπε όλα τα αντικείμενα αντεστραμμένα, με την προσαρμογή του εγκεφάλου του τα έβλεπε πάλι κανονικά σαν να μην φόραγε το φακό.
Μετά απο λίγες μέρες ο Στράντον, αφαιρώντας αυτό τον φακό, με έκπληξη διαπίστωσε ότι έβλεπε τα πάντα γύρω του αντεστραμμένα μέχρις ότου την πάροδο των ημερών, ο εγκέφαλός του προσαρμόστηκε και πάλι στα νέα δεδομένα και άρχισε να βλέπει τα πράγματα κανονικά Αυτό αποδεικνύει ότι το μάτι μας δεν βλέπει ακριβώς αυτό το οποίο συμβαίνει, αλλα βλέπει αυτό που ο εγκέφαλος μας το διατάζει να βλέπει.
Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος μας έχει εκπαιδευτεί έτσι ώστε να βλέπουμε όπως βλέπουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου